A cserbenhagyott androidosok

A Google szorgosan fejleszti mobil rendszerét, a mobilgyártók is folyton javítják a saját szoftvereiket, de mit lát mindebből egy felhasználó, aki 1-1,5 éves mobillal próbál boldogulni?

Hatalmas a kínálat a mobilpiacon és a Black Friday alkalmával rengeteg készülék vonzóan akciós is lesz. A választásnál azonban ne csupán a dizájnt és a hardvert ellenőrizzük, a szoftver legalább annyira fontos és a támogatásnak is érdemes utánanézni.

Ígéretek

Ígéretekből rengeteget kapunk, mivelhogy ingyen vannak. A mobilgyártók sokszor úgy dobnak piacra egy-egy készüléket, hogy azon egy már a 0. percben elavult Android fut. Persze az ígéret az, hogy a megjelenés utáni hetekben érkezik az új rendszer és hát ekkor még nem is olyan égetően fontos a frissítés, lévén az eggyel régebbi OS sem annyira rossz még. A cégek nem is fukarkodnak, megígérnek mindent: javítják a felfedezett hibákat, leváltják a kezelőfelületet egy modernebbre, aktiválnak eddig kihasználatlan vagy letiltott funkciókat a mobil hardverében (pl. FM-rádió, Bluetooth LE stb.) és természetesen a legújabb Androidot is kiadják.

illusztraciok 2

Sok cég arra is figyel, hogy a készülék megjelenése utáni hónapokban rendre időben érkezzenek a havi biztonsági frissítések. Aztán ez elkezd csúszni heteket, hónapokat, míg végül érkezik egy új modell és a cég elfelejti, hogy valaha még a régi, általunk is megvásárolt mobilt tekintette a legfontosabbnak.

illusztraciok 3

Cserbenhagyás

A cserbenhagyás az ígéret rossz kimenetele, vagyis amikor megjelenik egy kósza hír, hogy a cég tervezi, sőt, egyenesen már készíti az új firmware-t és Androidot telefonunkra, csak még egy kicsit bírjuk ki. Ebbe a hírbe aztán görcsösen kapaszkodunk, ám a hónapok múltával lazul a szorításunk és lassan belátjuk, hogy a rohamtempó miatt már 2-3 készülékkel előrébb jár a gyártó és a mi telefonunkat egyszerűen elfelejtette. Amennyiben ez már egy éve így van, sőt, már egy még újabb Android is elkészül, lassan teljesen lemondhatunk a frissítésről. Sajnos ilyenkor a kezelőfelület sem frissül már, be kell érnünk azzal, amit eredetileg is kaptunk. Ez a fajta cserbenhagyás inkább az alsó- és középkategóriás termékeknél jellemző, a csúcskategóriás készülékeket azért valamivel tovább pátyolgatja minden gyártó.

illusztraciok 4

Kerülőutak

Ha már nagyon elkeseredtünk, azért még tehetünk némi erőfeszítést a frissítésre. Ha értünk hozzá és nem félünk tőle, utánanézhetünk bétás, vagy kész, de OTA-n nem szétküldött frissítésnek. Ez még abszolút gyári, de azért nem árt óvatosnak lenni - valószínűleg nem véletlenül nem érkezett meg automatikusan telefonunkra. Természetesen már ilyenkor elveszítjük a támogatást és sok esetben a garanciát is, ha pedig úgynevezett "főzött" ROM-ot telepítünk, hát biztosan magunkra és a fórumokra maradunk. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha értünk hozzá, akkor se kísérletezzünk, mert találhatunk olyan firmware-t, ami sokkal jobb és frissebb, mint a gyári.

illusztraciok 5

/forrás: pcworld.hu/

QR kód

qrcodemin

Elérhetőség

  KoTo IT
- Partner az informatikában
Tel:
+36 (30) 3380306
Fax:
+36 (26) 332415
Weboldal:
Email:

Üzleti partnereink