Itt a Telekom ingyenwifije

Április elején elindulhat a Magyar Telekom publikus Wi-Fi hálózata, mely a Fon nevű routermegosztó szolgáltatással karöltve belföldön és külföldön összesen több tízmillió hotspothoz enged hozzáférést a szolgáltató egyes ügyfelei számára.

Április 5-én elindulhat a Magyar Telekom publikus Wi-Fi szolgáltatása, mely a cég saját tulajdonában lévő, az előfizetőkhöz kihelyezett Wi-Fi routereire építve hoz létre nyilvános, ám azonosítás-köteles hálózatot. A koncepciót először a UPC Magyarország vezette be a magyar piacon Wi-Free néven, a Telekom megoldásának különlegessége viszont, hogy a cég nem egyedül, hanem a Fon nevű publikus Wi-Fi hálózattal karöltve nyújtja külföldön a szolgáltatást.

Szeparációs internet

Ahogy azt korábban megírtuk, a Wi-Fi Fon nevű megoldás a szolgáltató gyakorlatilag minden, az előfizetőkhöz kihelyezett, erre a célra alkalmas hotspotjából egy szoftverfrissítéssel nyilvános hotspotot csinál. Fontos, hogy akárcsak a UPC-nél, úgy a Telekomnál sincs hatással ez a funkció az előfizető által igénybe vett szolgáltatás minőségére, így elsősorban az internetszolgáltatás sávszélességére, illetve egyéb, adatforgalommal kapcsolatos paramétereire.

telekomNémetországban három éve működik hasonló szolgáltatás

Az előfizetőknek emellett attól sem kell tartaniuk, hogy a Wi-Fi Fon hálózat megnyitása adatvédelmi kockázatokkal jár, mivel az otthoni magánhálózat és a nyilvános hotspoton keresztül elérhető hálózat egymástól szeparáltan működik. Szintúgy lényeges szempont, hogy mivel a szolgáltatás igénybevétele Telekom-előfizetéshez köthető autentikációt igényel, így minden, a Wi-Fi Fon hálózaton keresztül bonyolított kommunikáció ellenőrizhető és beazonosítható, az esetleges jogsértésekért így a Wi-Fi Fon ügyfél felel, nem pedig a hotspot bérlője.

Lényeges eleme a szolgáltatásnak ez utóbbi tény is: a UPC Wi-Free hálózat indulásakor felháborodott felhasználók sokasága reklamált azért, mert a szolgáltató ingyenes hotspot funkciót épített a lakásukban vagy irodájukban működő Wi-Fi elosztókba. Ezek az eszközök ugyanakkor mindvégig a szolgáltató tulajdonában állnak, így az előfizető által igénybe vett szolgáltatás zavartalan biztosítása esetén a telkócég tetszés szerint építhet be újabb funkciókat a berendezésbe. Ettől függetlenül az előfizető kérheti, hogy a Wi-Fi Fon szolgáltatást kapcsolják ki a nála kihelyezett eszközön, ekkor azonban automatikusan elveszti a használati jogosultságát más Wi-Fi Fon hotspotok esetében.

Nem jár mindenkinek, és nem kötelező

A Telekomnál azonban nem minden előfizetőnél található ilyen berendezés (alighanem a UPC megoldásával egyező típusú Cisco home gateway), mivel a cég csak azoknál az ügyfeleinél helyezi ki ezt az eszközt, akik IPTV- és internetszolgáltatásra egyaránt előfizetnek. Ilyen ügyfélből a cég legutóbbi, negyedéves üzleti jelentésében szereplő statisztikák szerint legalább félmillió van Magyarországon.

A szolgáltató a Wi-Fi Fon alapcsomagot minden olyan előfizetőjének elérhetővé teszi, akiknél olyan media gateway lett kihelyezve, mely képes a szolgáltatás nyújtására, a több mint 20 millió külföldi hotspothoz azonban csak mobiltelefonos roaming opciók igénybe vételekor ad hozzáférést. A Wi-Fi Fon szolgáltatás PC-n, tableten és okostelefonon keresztül vehető igénybe, az erre a célra fejlesztett alkalmazáson keresztül, a hozzáféréshez szükséges felhasználói nevet és jelszót a szolgáltató postán küldi ki ügyfeleinek.

/forrás: hwsw.hu/

QR kód

qrcodemin

Elérhetőség

  KoTo IT
- Partner az informatikában
Tel:
+36 (30) 3380306
Fax:
+36 (26) 332415
Weboldal:
Email:

Üzleti partnereink